Nevenapja.hu
×
Naptárak

Milyen naptárak vannak?
 • Gergely naptár

  A Gergely-naptár ma a legelterjedtebb típusú naptár a Földön. A julián naptár kis módosításával készült, a nápolyi Aloysius Lilius doktor javaslatára, amit XIII. Gergely pápa fogadtatott el 1582. február 24-én (mely dokumentumon azonban az 1581-es évszám szerepelt, mivel a pápa rendelete előtt az év márciusban kezdődött). A Gergely-naptár 1582. október 4-én csütörtökön lépett életbe oly módon, hogy az azt követő nap október 15., péntek lett, a kettő közötti napok abban az évben kimaradtak.

  A Julianus-naptár szerinti átlagos év hossza 365,25 nap, míg a tropikus év körülbelül 365,2422 nap hosszú. Ennek eredményeképp minden ezer évben a naptár 8 nappal többet tartalmazott, és így késett a csillagászati időhöz képest.

  A Gergely-naptár ezt a közelítést javította úgy, hogy 400 évenként kihagy 3 Julianus-szökőnapot, így 365,2425 átlagos szoláris napos átlagévet eredményezve, aminek a hibája nagyjából 3000 évenként 1 nap az átlagos tropikus évhez képest, de ennek kevesebb mint fele a hiba akkor, ha a tavaszi napéjegyenlőségi tropikus évhez képest vizsgáljuk, melynek hossza 365,2424 nap. 3000 év távlatában várható, hogy a Föld pályájának változásai, illetve a forgás kiszámíthatatlansága miatt nem lehetséges ennél pontosabban kiszámítani, hogy mikor kell további Julián-szökőnapokat átugrani.

  A jelenlegi számítások szerint 4782-ben várható legközelebb, hogy egy napot ki kell hagyni a Gergely-naptár és a csillagászati év különbsége miatt.
 • Jónás naptár

  Mi az a Jónás-módszer?

  - Dr. Jónás Jenő elmélete szerint a nők akkor a legtermékenyebbek, amikor a Hold pont úgy áll, mint a születésük percében. Tehát ezen napokon lehet a 85% termékenységgel számolni, míg a peteéréskor csak 15%-kal.
  - Tehát aki újholdkor született, annak a petéje újholdkor a legtermékenyebb. Aki telihold előtt 10 nappal, az szintén telihold előtt 10 nappal lesz termékeny. Ezen termékeny napok előtti 3 napban kell együtt lenni a gyermekáldás érdekében.
  - A baba nemét az határozza meg, hogy a Hold mely állatövi jegyben tartózkodik a J-napon. Ha nem egyértelmű, mert pl. pont akkor vált, akkor bármelyik nemű gyermek megfoganhat.
  - Valójában nem dr. J.J. találta ki ezt az elméletet, hanem ősi módszereket tanulmányozva fedezte fel újra ezt a törvényszerűséget, és hosszú évtizedek során mintegy 40 000 pár bevonásával vizsgálta, mire rámondta az áment.

 • Dávid naptár

  A nyíregyházi Dávid Mihály mérnököt már az egész ország ismeri. Az első időjárás-prognózisát 1972-ben vehették először kezükbe azok, akik talán még ma is a Dávid-féle előrejelzések alapján terveznek, köztük minisztériumok, energiagazdálkodásban érdekeltek, építkezési vállalkozók, őstermelők.
  Dávid-naptár az év végéig mutatja az időjárás változását. Igazán hosszú távú előrejelzésre a meteorológia megfelelő tudományos módszert még nem dolgozott ki, a Dávid-féle eljárással azonban akár húsz évre előre meg lehet jósolni a várható körülményeket. A vizsgálatok alapja az, hogy a föld, víz és levegő globális mozgásának okozóját Dávid Mihály ugyanabban az erőrendszerben, nevezetesen az égitestek által kifejtett mechanikai hatásokban keresi.

 • Hold naptár

  Mi a Holdnaptár?

  Az emberek ősi idők óta a hold ritmusához igazították életüket, és tudatában voltak annak, hogy a hold bizonyos tekintetben erősebb hatással van a földre mint a nap. Később a naptárak kialakítása során - praktikus okok miatt - mégis a nap ritmusa volt a meghatározó, de a holdnaptár sem merült teljes feledésbe. Az emberek pontosan tudták és tudják ma is, hogy jó közérzetünk érdekében és az eredményes mindennapi élethez figyelembe kell venni a hold ritmusa által gyakorolt hatásokat.

  Egy nap szerinti naptári év 365 napból áll, a föld ez idő alatt kerüli meg a napot. Ha a holdnaptárat vennénk alapul, akkor egy év 354,36 földi napból állna, minthogy a holdév ennyi időt tesz ki. A holnapok 24 óra 48 percesek, tehát hosszabbak földinél. Itt kell megjegyezni, hogy a bioritmus számítása során is 24,5-25 órás napokat szokás figyelembe venni, mivel az ember biológiai órája (az agynak az a tulajdonsága, amikor nagyon pontosan képesek vagyunk felébredni egy számunkra fontos időpontban) is ennek megfelelően működik. Lehetséges, hogy sok ember éppen emiatt szenved állandó időhiányban? Nekik a nap 24 órája kevés. Elképzelhető, hogy éppen erre a holdórára lenne szükségük?

  A holdév ugyanúgy 12 holdhónapból áll, de a jelentős elcsúszások kiküszöbölése érdekében 3 évenként egy 13 hónapos holdév van beiktatva. Egy holdhónap rövidebb a nap szerinti hónapnál, 29,53 földi napból áll. Ez 29 vagy 30 holdnapnak felel meg, de a holdnapok nem egyfoma időtartamúak.

  A holdnap alatt a két egymást követő holdkelte között eltelt időt értjük. Ez alól kivételt képez az első holdnap, mely minden esetben újholdkor kezdődik és az azt követő holdkeltéig tart. Mivel az újhold többnyire nem esik egybe a holdkeltével az első holdnap nagyon rövid idejű is lehet.

  Az előzőekből adódik, hogy a holdhónap vagy 29 vagy pedig 30 holdnapból áll. Ezek aránya nagyjából 50-50%. A harmicadik holdnap szintén lehet nagyon rövid, mivel az nem a következő holdkeltéig tart, hanem az újhold pillanatáig. Mindez két holdkelte között megtörténhet. Az összes közbenső holdnap már nagyjából azonos időtartamú. (Forrás:www.szantal.hu)

 • Öröknaptár

  Nem tudod, milyen napon születtél? Az öröknaptár minden évben változás nélkül használható rendszer. Segítségével megállapítható, hogy a hét melyik napjára esik egy konkrét dátum.

 • Zsidó naptár

  A zsidó (héber) naptár, másnéven zsinagógai naptár ma is használt formája II. Hillél őpapsága idején, Kr. e. 359. körül alakult ki. Izrael Állam hivatalos naptára. Őse a babilóniai naptár volt.
  A zsidó naptár egyszerre nap-naptár és holdnaptár is. Hónapjai a holdciklushoz igazodnak.


Adatvédelem