Nevenapja.hu
×

Keresztnév: Máté

Névnap:
Szeptember 21.

Név jelentése:
Isten ajándéka

A Bibliában Máté a 12 apostol egyike. Eredetileg Lévi névre halgatott, és vámszedő volt, mielőtt Jézushoz csatlakozott volna. A legenda szerint amikor az apostolok elhagyták egymást, Máté Etiópiába ment, hogy hirdesse az evangéliumot. Itt azonban a keresztényüldözők elfogták, és mivel hitét nem volt hajlandó megtagadni, halálra kínozták, vértanúhalált halt. Ábrázolásain ifjú alak áll mellette, mert evangéliumát Jézus nemzetségfájának elmondásával kezdi. Olykor könyvet, alabárdot adnak a kezébe. Több Vámos elnevezésű falu választotta patrónusának a vámon ülő Mátét. Máté apostol az első evangélium írója, az ő leírása a legrészletesebb, leghosszabb.

Becenevek:
Mátéka, Máti, Mátika, Matyus, Matus

Más nyelveken:
Matto (Arab)
Matthew, Matt (Angol)
Matthieu (Francia)
Mattheüs (Holland)
Mattheus (Latin)
Mateusz (Lengyel)
Matthäus, Matthias (Német)
Matteus (Norvég)
Matteo (Olasz)
Mateo (Spanyol)

Név eredete:
Héber eredetű, a Mattitjahu névből, a Biblia szerint Jézus tanítványa, a hagyomány szerint ő az első evangélium szerzője

Név elemzése:
A Máté név olyan személyiség kialakulását támogatja, akit érdekel a körülötte lévők jóléte, és igyekszik valami módon az emberiség javára válni. Felelősségteljes és nagyvonalú, de sokszor szétszórt. Bármely munka, amely folyamatos odafigyelést, rendszerességet igényel, alkalmatlan számára. Olyan pozícióban érdemes elhelyezkednie, amelyben sok emberrel kerül kapcsolatba, és szüksége van alkotókészségére, önnállóságára és találékonyságára. Mások bizalommal fordulnak hozzá, mert érzékelik, hogy szívesen segít, és nem süllyed bele a gondokba, hanem mindig az élet napos oldalát látja.

Naptáron kívüli névnapok:
nincs ilyen

Hírességek:
Csák Máté - tartományúr
Kamarás Máté - színész
Rakonczai Máté - mentalista, illuzionista
Szabó Máté - színész
Zalka Máté - író